Bij staalstralen wordt gebruik gemaakt van “steelshot” of “steel grit”. Steel “shot” ontstaat door koolstofhoudend staal te smelten en snel af te koelen in water. De staalkorrels die zo ontstaan zijn min of meer rond. Door de grotere korrels te breken ontstaat “steel grit” dat vanzelfsprekend  bestaat uit deeltjes met scherpe kanten, die kunnen worden gebruikt voor abrasief stralen.

Bij abrasief stralen wordt onder een hoek van 45 graden gestraald met “grit”, terwijl voor een niet abrasieve behandeling (hameren) onder een hoek van 90 graden wordt gestraald met “shot”. Zie hiervoor ook onder shotpeenen.

Het is vanzelfsprekend van belang dat de samenstelling van het “shot” of “grit” niet sterk afwijkt van het behandelde oppervlak, om eventuele galvanische corrosie t.g.v van geringe resten die aan het oppervlak kunnen achterblijven te voorkomen. Daarom wordt ook gewerkt met roestvaststaal “grit” (GRITTAL®) en “shot” (CHRONITAL®) als een RVS oppervlak wordt behandeld. In de product sheets staat een vergelijking met ander shot en/of grit materiaal.

staalstralen